Oficiální portfolio volnonohého umělce s bláznivou přezdívkou

čtvrtek 16. dubna 2020


Byla už tak unavená, ale příliš se bála na to, aby zastavila. Zoufale utíkala tomu, co přicházelo z dálky. Muži v těžkých ošoupaných botách vlekoucí za sebou ještě těžší černá mračna podzimu, který letos přišel příliš brzy. Z nebe padal do vlasů popel a ulice byly cítit nasládlým puchem hnijícího masa. Těla zející v troskách, krvavé cesty tonoucí v prachu, jež nešel smýt z její duše, kterou polykala zadrhnutou v krku, jak se její dech v běhu zkracoval.
Ve skrytu špinavých záclon bývaly ještě občas vidět bledé obličeje. Lidé nevycházeli. Cítili ten nepokojný, prazvláštní závan nemoci ve vzduchu a z východu se šířil hladomor. Voda byla zkažená a muži s pistolemi odváděli z chlévů poslední krávy. Lidé se krmili už jen strachem.
Viděla zpoza rohu, jak zamířili zbraň na sedláka, který jim odmítl vydat statky. Byli si tak podobní, jak tam stáli naproti sobě. Stejného druhu i rasy. Ale oni se prohlásili za bohy, neboť měli prst na spoušti. Nebyli o nic víc ani míň než my, ale rozhodovali o našem životě. „Proženeme ti hlavou kuli,“ říkali. Pak se vplížila zase zpátky do vchodu starého domu. Sama nebyla o moc větší než jejich pušky.
Jako v horký letní den, jako tenkrát i v těchto dnech zely ulice města prázdnotou. Obloha byla zatažená a po žulových kamenech šelestily drobné kusy omítky. Šedé město, malé město a oni věřili do poslední chvíle, že nikdy nepřijdou.
A rehci s prázdným výrazem ohýbali ocásky na vršcích rozervaných zdí, neboť ani zdaleka nerozuměli zvukům výstřelů, které se rozléhaly o poledních do nehybného povětří jako údery věžních hodin s vyrvaným srdcem roztaveným na nábojnice.
Všichni a všechno ztrácelo barvy – náhle a nečekaně. Jen ona klopýtala uzounkou stezičkou skrz sytě zelená křoviska. Zlé mraky zůstaly v údolí. Ve světlících lesa poletovaly malé třpytivé mušky a paprsky teprve se líhnoucího slunce pozlacovaly cizí pelerínu, do které se zabalila. Ráno se jí lísalo ke kolenům jako hladové vyzáblé kočky mrouskající se za noci pod okny. Jejich dětský jekot nebyl nic proti skutečnému pláči robátek nad hrobem, který si sama kopala, kdykoli v téhle době vyklouzla ven ze dveří.
Byla hubeňoučká. Tak, že i malé smrčky se zdály košatější než ona. Nemohla by možná jíst, i kdyby bylo co. Za pár dní viděla víc hrůz než kolik jiní za celý život. A když ještě za temné noci běžela městem pryč, když utíkala lukami a slzy beznaděje jí smáčely tvář, na nic z toho už nemyslela. Neb přemýšlet nad tím bolelo víc, než kolik mohla vůbec unést.
Nad příkrou strání vedla široká cesta. Vzpomínky jí před nožky kladly kopyta velkých mohutných koní, rozvážně putujících tudy s valníky klád na pilu. Ještě se zdálo, jakoby slyšela ozvěny klapotu jejich podkov, hluboký dech a vrzání řetězů. Ještě dlouho se pak na té cestě ohlížela, poslouchala. Zda se nevynoří zpoza stromů, zda neschovali se ve křoví.
Ale co až slunce opět zapadne? Co až přijde tma? Bloudí lesem horší věci než jen vlci, lišky, vzteklí psi. Bloudí lesem větší bestie. Na klopě odznak, za pasem pistoli. Boj se děvče zvířat, která kdysi bývala lidmi.
Na kopci je starý hrad. Na kopci je starý hrad a tam jdi. Nic už nezastavuj. Mezi dávno pobořenými zdmi tě šelmy hledat nebudou. Pak zítra zajdeš za kopec a tam je další ves. Musíš jít.
Míjela známé pěšinky a lopotila se na vrch skrz sráz. Mezi širokými větvemi prosvítaly obrysy ruiny v medovém hávu jasné záře. V korunách se plašili ptáci a hvízdali jako píšťaličky, když opouštěli noční skrýše. Pod dlaní ucítila chladný kámen, vytáhla se výš a opřela se o mrazivou stěnu porostlou mechem. Kráčela podél, dokud se ve zdi neotevřelo prázdné okno. Dívala se přes jeho kraj na nádvoří, ale neviděla zhola nic. Vyškrábala se na římsu a seskočila s rachotem na hromadu balvanů pod ní. Slunce se tu klonilo přes zástěnu drolících se stěn a marně se natahovalo po zašedlé trávě. Bylo ještě příliš brzy.
A pak se v úleku stáhla zpátky, když si všimla malého slabě kouřícího ohniště a muže, který u něj seděl. Ten zvedl hlavu a s fajfkou v puse si ji na tu dálku prohlížel. Měl v očích něco, co už dlouho nespatřila. Pohled, ze kterého nešel strach. Nejprve vykročila značně nejistě, nakonec však uspíšila svou chůzi. Až pár metrů od ohniště se zastavila.
„Copak tu děláš maličká?“ zeptal se starý muž a podrbal se na vousaté bradě. „Zmrzlá jak drozd, odkud pak jdeš?“
„Z města,“ píplo ptáče.
„Z města?“ pokývl, „Těžko je teď ve městě? Řekni.“
„Těžko.“
Popotáhl z dýmky a zamručel: „Těžko, těžká je doba, ztěžkl svět pod naší tíhou. Těžko je ve městě.“
Prohlížela si ho. Neměl celou uniformu, jen čapku a kalhoty. Byl voják, ale neměl zbraň. Byl to jejich voják. Ve špinavé košili, bez kabátu s lesklými plíšky.
„Odvane tě vítr, děvče. Copak nejíš? Máš tváře propadlé,“ bručel skoro až káravě.
„Nemáme, co jíst.“
Voják se zadíval někam za ní a zvedl ruku. „Tam leží brašna, vem si ji.“
Otočila se a spatřila nehybné tělo tváří k zemi.
„Jen si ji vem – on je mrtvý, ten už nemá hlad.“
Třesoucíma se rukama popadla vak ležící na zemi vedle mrtvoly a vytáhla z něj armádní příděl.
„Najez se dítě. Kampak jdeš?“
„Do vsi.“
„Tam už nechoď, dej se na sever. Tam končí linie.“
Vytáhla z batohu čutoru a žíznivě ji otevřela.
„Nepij tu vodu, je otrávená,“ řekl a vyndal fajfku z úst, „Jedy plavou v té vodě, jako ve městě. Dole pod srázem je studánka. Vylij tu čutoru a naplň tam. I srny už nepijí z potoků, jen z pramene.“
Poslechla a lahev zavřela.
„Už budu muset jít,“ řekl voják a položil svou dýmku na kámen opodál. Dlouze se díval na stěny hradu. Sluneční paprsky zakusující se níž a níž nesly teplou vůni smůly. „Než odejdeš, vylej tu čutoru do ohně. Kouř láká černé ptáky z údolí. Nosí s sebou smrt. Vem si tu tornu, jídlo ti vydrží na cestu. No tak, běž už, cítím vlky. Jsou už blízko,“ oddechl a ztěžka vstal.
Sebrala tornu, a když se zvedla, voják byl pryč. Nezbylo po něm nic, jen ta dýmka ležící na kameni. Studená - i ten kámen jako led. Vystrašeně se dívala na dočista prázdné místo. Ani vidu ani slechu po krocích, které by se vytrácely trávou. S panickým děsem utíkala pryč, dolů pod hrad do lesů směrem na sever. Slunce už kleslo do kapek rosy, topilo se v černém popelu dohasínajícího ohniště. Spolu s ránem vytratil se starý voják.

***

Utíkala drobounká holčička. Neptala se na nic, už dávno se neptala. Odpovědi přestaly dávat smysl. Malé unavené nožky šustily v listí. Někde dole byla ves – tam už jít nemůže. Na cestě v tom směru ale někdo ležel. Měla strach, jenže co když v něm ještě jiskří živé plamínky?
Jak přišla blíž, uviděla ale psy, jak tahají za údy mrtvého těla. Hladoví do nepříčetnosti. Živým by neublížili, čumáky měli od krve zdechlin. Zmrzačenou měl tvář, prostřelené břicho. Ležel tam starý voják, oči prázdné, tvář se kymácela, jak psí tesáky škubaly za tuhé maso.
Chtěla křičet, ale pak si vzpomněla, že nesmí. Couvala od těla, zmatené pohledy psů jí značkovaly tváře. Popadla tornu, běžela na sever. Přes lesy až tam, kde byla linie.

***

Pozlacené stromy blyštěly se kolem cest a dýchaly neslyšným hlasem všehomíru. Proplétaly se nitky listím, zahřívaly ztuhlé kožichy bloudivým srncům. Na kámen staré zříceniny vylezla první ještěrka s klíštětem sajícím na krku. Kdepak byl starý voják? Kam zmizel? Byl dávno mrtvý, odešel ale až s ránem.





*Napsáno pro soutěž "Prague by Night" a zase… blum blum… zase nic. Asi to byl málo horror.* 

0 komentářů:

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.