Oficiální portfolio volnonohého umělce s bláznivou přezdívkou

středa 15. dubna 2020

Fotoaparát: Olympus SP 570 UZ / Software (pro menší část): Adobe Photoshop 7


V roce 2011 se rodina vydala na takovou malou tour po Evropě - směrem na jih, do hor i k moři, do měst i vesnic, do lesa i za kulturou. Prostě kam to šlo a se vším všudy. Čímž je myšleno jako vždy spaní ve stanu, plynový vařič a Vitana v kufru. 


Rakousko - Berchtesgaden a Vídeň

Jakmile přejedete hranice na jihu ČR, zažijete prudký kulturní šok, kdy se olezlé, špinavé rozpadající se domy změní v úhledná až kýčovitá stavení ze dřeva s hustými převislými trsy muškátů a pelargonií. Naše cesta vedla do Salzburku, kde jsem uslintla nad výlohami obchodů v historickém centru a v duchu nakupovala krásné kabáty. Delší zastavení pak bylo na populární "Hitlerovo chatě" nad městem Berchtesgaden. Říká se jí Orlí hnízdo a je tam skutečně nádherný výhled a výborná kuchyně. S tím Hitlerem se tam moc nechlubí, spíš naopak. Cesta na vrchol je příjemná a usnadňuje ji mimojiné i silnice, která vede skoro až k chatě. Pokud využijete místní autobusové dopravy pro turisty, máte to úplně bez práce. Můžete se také do chaty vyvézt autentickým výtahem - zajímavý zážitek.
Záběr se svištěm pochází z blízkosti Velkého Zvoníka (Grossglockner), kam jsme se vypravili podívat na známý evropský ledovec. Opět trek pro líné a motorkáře - nádherná silnice, krásná krajina, příjemná procházka a spousta báječných svišťů. Na posledních záběrech možná poznáváte Vídeň. Místní kempy jsou ucházející - jednu dvě noci tu relativně bez obav vydržíte. Doporučuji přírodovědné muzeum v centru! Je zdarma pro studenty a je nádherné! Jinak nás Vídeň příliš neoslovila, je to trochu zvláštní město, ale má určitě co do sebe a pro zájemce to může být hezká zastávka.













Slovinsko - Radovljica a okolí

Radovljica je malé město rozlezlé po kopečcích nedaleko od Blejského jezera. Jeho skromné centrum je plné kulturních památek a není tomu tak dávno, co dostali dotaci od EU, takže nahodili novou fasádu na všechny domečky v hlavní třídě. Našli jsme ji opuštěnou. Hned u kašny tu proti sobě stojí dvě drahé restaurace - jedna z nich v průvodci a ta "levnější" nakonec pohostila nás. Neskutečně jsem se tam přejedla a dodnes toho nelituju. Tak dobrý chleba pečený se smaženou cibulí nebo škvarky jsem v životě nejedla a o tom zbytku vůbec nemluvím. Vyhazujte peníze, dokud máte rodiče za sebou. Zbylé fotografie jsou z okolí - jedna maličká typicky slovinská vesnička se žebřinovými sušáky na seno a dřevěnnými domky (v tomhle případě jen jako momentka s koťaty) a pak chladná bystřina v jednom z přírodních parků. Slovinské hory jsou velice pěkné a notně se při výšlapu zapotíte.






Severní Itálie, Dolomity - Tre Cime di Lavaredo

Tre Cime di Lavaredo je populární destinace i pro české turisty, je to velice nenáročná odpočinková procházka v nádherných Alpách. Dobrá dostupnost autem, relativně dost lidí, ale během cesty se skupiny rozředí. Pokračovat můžete všemi možnými směry a okruhy dle náročnosti. Trečento, jak máma říká, je také velice pestré místo z přírodního a krajinářského hlediska. Trojitě rozeklaný vrchol zahalený mlžným oparem je nádherný. Přinejmenším pak hejna pěnkaváků na cestě okolo poskytují skvělé fotografické vyžití i se slabším vybavením, neboť jsou relativně zvyklí na lidi.
Kamzík pochází z jedné výpravy na opravdu vysoký kopec s děsivým výhledem, kam vás vyveze půvabná starší kabinová lanovka - tedy spíše kapsulová, neboť červené a žluté budky připomínají kokpit či mimozemskou sondu. Ideální cíl nejen pro líné turisty.
Rádoby opilecká momentka je z Venezie alias Benátek. Je to populární město, tím spíš doporučuji jeho návštěvu dvakrát až třikrát zvážit. Sice je dobré vidět ho dřív, než definitivně skončí v moři, ale za vláčení se v 32° Celsia v davu upocených lidí vyblitých výletními loděmi to opravdu za moc nestojí. Vyberte si alespoň dobu mimo sezónu a vyhněte se hlavních cestám. A hlavně si vůbec nevšímejte šipek (vedou vás dlouhými okruhy, abyste potkali co nejvíce obchodů) a všudypřítomné černošské prodejce ignorujte a ušetřete si na ručně vyráběnou masku nějakého místního umělce, který má dveře obchůdku v postranní ulici. Bratříček si tak přivezl nádhernou masku Phantom of The Opera...
Záběry pobřeží pochází z jednoho šíleného kempu přímo u moře. Pláž byla skoro nekonečná, když přišel odliv, plná bahna a bordelu. Našel se tam ale i ten roztomile hrozící krab. Plyne z toho poučení - v Itálii nejezděte v sezóně do kempů u moře. Na té udusané hlíně ani stan nepostavíte, pokud ho vůbec narvete v tom kamrlíku vedle auta. A i když budou sprchy nové, asi se budete bát do nich vstoupit. Bude tam i v noci příšerné vedro a hromada velkých italských rodin, které se rády baví.









0 komentářů:

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.